Lenka Šnajdrová

Udělat si radost

30. 05. 2017 13:14:56
Můžeme mít vůbec vliv na to, kdy a jestli si užijeme radost a pohodu? Vždyť spousta věcí se nám prostě přihodí, ať děláme, co děláme. Ale jeden ze způsobů, jak si občas dopřát spokojený úsměv, máme ve svých rukou.

Některé dny jsou docela prima. Všechno důležité se vám daří, zařídíte spoustu věcí a vyhnete se nepříjemnostem. Jindy je to právě naopak - ať děláte, co děláte, každou chvíli něco nevyjde. Jako by na vás za každým rohem čekal nějaký problém. A mezi tím je spousta šedivě nudných dnů. Těmi zkrátka proplouváte, neděje se nic důležitého, ale ani cokoliv, co by vás nějak zvlášť zaujalo.

Bývá zvykem přijmout, že občas má člověk prostě smůlu a sem tam štěstí. Dá se tím ušetřit spousta energie, kterou by jinak vyplýtval na vztekání se či na úzkostné obavy, co dalšího zase přijde. Ovšem pro toho, kdo je zvyklý mít život alespoň částečně pod kontrolou, to není právě ta nejlepší volba. Má přece spoustu možností, jak svůj život ovlivňovat, jak určovat, co se bude dít... Takže o to usiluje navzdory nepříznivým okolnostem. Oba přístupy mají své výhody i nevýhody.

Vzít život přinejmenším zčásti do vlastních rukou a postarat se o to, aby vaše dny byly o něco příjemnější, je do značné míry možné. Jen je potřeba to zkusit. Trénovat můžete začít právě v těch dnech, které probíhají naprosto obyčejně a nezábavně. Určitě znáte období, kdy prostě jen vykonáváte své povinnosti a neděje se vlastně nic zvláštního. Až si nacvičíte způsoby, jak je prozářit trochu zábavy a radosti, můžete to vyzkoušet i u dnů celkově mizerných. Neodstraníte sice nepříjemnosti, které vás potkají, ale alespoň se budete cítit o něco snesitelněji. A čekání na lepší období uplyne o něco rychleji.

Co je tedy oním kouzlem, které se z našich životů občas vytrácí? Je to obyčejná péče o sebe samotné. Někdo ji nazývá "udělat si radost", další pak "dopřát si něco příjemného" a jiní lidé zase "udělat si na sebe chvíli čas".

Většinu času trávíme tím, že řešíme různé úkoly, staráme se o druhé, doděláváme, co je podle našeho názoru potřeba. Ještě tak možná pečujeme o udržení svého vzhledu, kondice či o zvyšování profesní kvalifikace. A tak se z našich životů vytrácí chvíle, kdy prostě jen děláme to, co nás potěší.

Připadají nám neproduktivní, zdánlivě nevedou k žádným výsledkům a zaberou nám trochu času či peněz, které bychom určitě mohli využít jinde. Pro některé z nás je obtížné přijmout, že bychom se mohli věnovat péči o sebe, která se navenek nemusí projevit. A kvůli níž strávíme méně času něčím, co prokazatelně přináší nějaký užitek.

Jenomže úsilí udělat si občas radost nemusí být vůbec plýtváním - ani časem, ani penězi. Především vás stojí překvapivě málo, i když se to na první pohled nemusí zdát. Zkuste si vzpomenout, kdy jste se v poslední době cítili opravdu dobře. Část našich vzpomínek budou sice zabírat chvíle, kdy jste zažili nějaký větší či menší úspěch či prožili mimořádnou událost, ale hodně z nich bývají připomenutí věcí mnohem prostších.

Možná pro vás bylo skvělé, když jste se na chvilku posadili na lavičku v parku a prostě jste jen nechali slunce, aby vám hladilo tvář, naslouchali zpěvu ptáků a cítili vůně jarních květin. Nebo jste si uvařili kávu a našli si čas k tomu, abyste ji v klidu popíjeli a těšili se z toho. Možná jste si také koupili nějakou drobnost, která sice nemá praktické využití, ale v danou chvíli potěší - může to být třeba řezaná květina. Nebo jste zvečera zašli do zahrádky před restaurací a prostě jen tak poseděli a popili cosi osvěžujícího. Možná jste se konečně posadili ke stolu a sestavili další kousek letadélka, které rádi skládáte. A třeba vám zvedlo náladu prostě si poklábosit se sousedkou.

Možností je spousta a jde jen o to, co dělá radost právě vám. Většina z nich má společnou jednu věc - prostě si vyhradíte čas, který budete trávit tím, co vás těší. U čeho nemáte žádné přesné cíle, čeho byste měli dosáhnout. Prostě si pár minut užíváte něco, co přinese uvolnění, pocit spokojenosti a úsměv na vaši tvář.

Někdy jsou lidé překvapeni, jak velké zisky může tenhle postup přinést. Platí to zejména tehdy, když si zvyknete "dělat si radost" častěji, třeba i pravidelně. Projeví se to totiž na spoustě věcí ve vašem životě. Najednou máte něco, na co se můžete těšit - navzdory tomu, jak se vám zrovna daří plnit své úkoly a cíle. Díky tomu jste o něco klidnější a v lepší náladě. Chvíle, kterou strávíte péčí o svou pohodu, vám potvrdí, že "za něco stojíte". Jste dost důležití, abyste pečovali o svou spokojenost. To se promítne i ve vašem sebevědomí. Může se stát, že se do svých běžných činností budete pouštět s o něco větší energií, když jste si odpočinuli při zdánlivém nicnedělání. Někomu se i zmírní obtíže, které souvisí se stálým stresem - ať už se jedná o potíže tělesného rázu, nebo prostě o úzkostnost či o podrážděnost.

Asi nejtěžší je začít. Dovolit si najít pár minut, které patří jen vaší radosti a prozáří váš den. Pustit pro tu chvíli z hlavy myšlenky na to, co všechno je ještě potřeba udělat, že si to nezasloužíte či že hloupě marníte čas. Po nějaké době zjistíte, jak užitečné je dopřát si něco takového. A možná lidé kolem vás začnou říkat, že jste se změnili. Asi máte zrovna nějaké šťastné období...

Autor: Lenka Šnajdrová | karma: 11.92 | přečteno: 341 ×
Poslední články autora