Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dávat a brát

Je pro vás obtížné přijímat dary od těch druhých? Nebo se necítíte dobře, když se jim pokoušíte něco dát? Dávat a brát je náročné umění. Pokud však žijeme mezi lidmi, uplatňujeme ho každý den. Jak si to usnadnit? 

Dávání darů druhým a jejich přijímání je něco, co dělá každý z nás mnohokrát denně. Většinou si to ani neuvědomujeme. Je to pro nás stejně přirozené jako dýchání. Možná by bylo možné se tomu do určité míry vyhnout o samotě na pustém ostrově, ale i tam by nejspíš trosečník zjistil, že něco z toho, co dělá, je určeno případným dalším trosečníkům či lidem, ke kterým se mu možná jednou podaří vrátit. A že využívá znalosti a dovednosti, které mu kdysi darovali jeho učitelé.

Dávat něco druhým totiž neznamená jen balíček převázaný ozdobnou stuhou, který přineseme někomu na narozeniny. Existuje spousta mnohem cennějších dárků. Řadě lidí udělá větší radost, když jim někdo naslouchá či se s nimi vydá na výlet. Pro někoho je velkou pomocí prostě to, že jim poradíte či donesete nákup, když onemocní.

Jsou samozřejmě i dary, které vás stojí peníze. Nebo alespoň vyžadují, abyste se vzdali nějaké věci. I když se někdy jedná jen o oblečení, které vám přestalo sedět. Dárkem však může být třeba to, že si přivstanete a donesete rodině čerstvé rohlíky. Nebo místo poklidného sledování televize vytřete podlahu.

Když někomu cosi dáváte, můžete se setkat ještě s jednou zajímavou vlastností darů. S jejich hodnotou. Například víte, že pro vás je ona půlhodina, kterou strávíte pomocí někomu jinému, velmi cenná. Museli jste třeba kvůli tomu vstávat dříve, což může být zrovna pro vás hodně obtížné. A někdo jiný se podobné půlhodiny vzdá docela snadno, protože je zrovna nezaměstnaný a stejně nemá na velkou část dne žádný zajímavý program.

Stejné je to i s penězi. Pro jednoho člověka je několik stokorun velkou částkou. Když je daruje, musel se vzdát řady věcí, které by rád měl. Jiný dárce však ve svém rozpočtu nepocítí ani několikatisícovou částku. Stejně by ty peníze utratil za nějaké značkové oblečení, kterého má spoustu...

Obdarovaný si může myslet, že mu ten druhý poskytuje něco, co dárci vlastně přebývá. Nebo se naopak domnívá, že onen člověk musel obětovat hodně jen proto, aby mu dal tenhle dárek. A často se mýlí. Lidé jsou různí, mají odlišné možnosti a co je pro jednoho velkou obětí, může jiný považovat za drobnost.

Když se nad tím zamyslíme, dávání i braní jsou nesmírně složité. Skoro bychom se divili tomu, že se něčím takovým vůbec zabýváme. Nebylo by nám lépe na pustém ostrově? Nebo si můžeme takový osamělý ostrůvek vytvořit ve svém životě. Vždyť ty druhé až tak moc nepotřebujeme a vyhneme se tak spoustě starostí a omylů...

Jenomže dávání darů a přinášení obětí má ještě jednu stránku. Když se zamyslíte nad tím, co druhým poskytujete, zkuste si položit jednu otázku: Získávám tím něco i já? A pak se pokuste na ni odpovědět. Pokud budete upřímní, nejspíš vás zaskočí, co zjistíte.

Když totiž někomu něco darujete, máte z toho často i značný zisk. Vaše oběť se vám může vyplatit v mnoha ohledech. Možná si všimnete, že se díky ní cítíte být víc oceňováni a přijímáni. Jste přece pro toho druhého důležití. Také máte dojem, že až vy budete potřebovat pomoci, snadněji se dočkáte nějaké té oběti ze strany druhých. Vždyť vy jste jim pomohli, když to potřebovali. Díky svému daru se cítíte silnější, mocnější a schopnější - vždyť si můžete dovolit podpořit ty druhé.

Pro někoho je dalším ziskem třeba i pocit, že takto odčinil nějaké své provinění. Nebo i to, že ti druzí si jeho oběti všimnou a budou ho za to chválit. Někdy lidé dávají něco těm druhým, když si je k sobě chtějí připoutat. Očekávají vděčnost a to, že je ten druhý neopustí.

Zkrátka zisků z dávání darů je tolik, že se možná zeptáte: Kdo je vlastně dárce a kdo obdarovaný? A možná ani není důležité, abyste našli odpověď na tuhle otázku. Stačí, když se vám podaří dávat a brát tolik, abyste měli dojem, že je obojí přibližně v rovnováze. Pokud rozdáte a přijmete zhruba stejně, budete mít nejvíc. Na jedné straně se budete cítit jako silný člověk, který si může dovolit být štědrý a získat tak úctu. A na straně druhé využijete pomoc, kterou vám jsou ochotni poskytnout ostatní.

Až ráno vstanete, můžete začít rozdávat i přijímat. Jako to ostatně děláte každý den. Jen si u toho můžete připomenout, že když někomu něco darujete, současně tím něco získáte. A až přijmete nějaký dárek, zkuste si připomenout, že i onen dárce takto cosi dostal. Díky tomu vám obojí půjde snáz.

Autor: Lenka Šnajdrová | úterý 12.9.2017 18:42 | karma článku: 10,35 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Lenka Šnajdrová

Chcete splnit všechna přání?

Kdybych měla kouzelnou hůlku... Zbytek si doplňte sami. Jako dítě jsem si přála kouzelný prsten. Dnes už ne. A jak jste na tom vy?

16.1.2019 v 13:11 | Karma: 8,23 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Jak přicházejí děti na svět

Dnes si rodiče i učitelé lámou hlavu nad tím, jak vyučovat takzvanou sexuální výchovu. Nakolik dát nahlédnout do tohohle tajemství dospělých dětem? A jak to udělat?

18.12.2018 v 7:03 | Karma: 17,65 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Budeme se spolu bát

Proč tolik lidí tráví čas počítačovými hrami, kde bojují s nejrůznějším nebezpečím? A jak to, že jsme ochotni zaplatit dost peněz třeba i za projížďku na pouťových atrakcích? Možná za to může jedna důležitá lidská potřeba...

3.10.2018 v 14:27 | Karma: 8,47 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Život je jízda na horské dráze

Jsou chvíle, kdy se vám daří, na co sáhnete. A někdy je to právě naopak. Můžeme nějak dosáhnout toho, aby nás prohry bolely méně? Překvapivě pomáhá i něco, co dokáže každý z nás. Zestárnout.

18.9.2018 v 10:38 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Asi si nechám narůst křídla

Rodičovská dovolená? Dny a noci vyplněné prací. Snad nikdy jí nebylo víc. Ale i s tím se dá něco udělat. Tedy pokud si nechcete nechat narůst křídla...

7.9.2018 v 6:50 | Karma: 11,12 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik