Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tichá síla

Hovoříte rádi s ostatními? Jste komunikativní? Podobně se ptá řada zaměstnavatelů. Může je pak překvapit, že někdy toho mnohem víc dosáhnou lidé mlčenliví.

Když jste někde na oslavě, určitě si všimnete toho, jak lidé pořád hovoří. Mnozí se odmlčí jen ve chvíli, kdy už musí nechat promluvit svého společníka. Pokud náhodou nastane chvilku ticho, hned je někdo přeruší. Často nějakým nezávažným sdělením či nepříjemnou otázkou. Jen aby lidé nemlčeli.

Podle toho byste mohli usuzovat, že upovídaní lidé mají na podobných akcích značné výhody. Určitě budou žádanými společníky. Jistě si jich každý všimne, jejich sdělení si zapamatuje... Navíc jsou schopni stavět na odiv to, co udělali, přednášet o svých zjištěních a proto určitě časem získají v zaměstnání lepší postavení.

Ovšem zkuste se nad tím důkladněji zamyslet. Když máte strávit pár chvil s někým ze svých známých, koho si vyberete? Možná to nebude právě ten nejupovídanější. Kupodivu se budete spokojeněji cítit s někým, kdo vám místo toho dokáže naslouchat. Dá vám prostor na vyjádření vašich názorů a pocitů.

To ale není všechno. Když lidé méně mluví, získají čas na promyšlení toho, co řeknou. Nemusí se stydět za to, že "plácli nějakou hloupost" či někoho urazili. To se výřečnějším lidem občas stane, i když něco takového vůbec neměli v úmyslu.

Pokud uslyšíte něco od mlčenlivého člověka, většinou se vám vyplatí věnovat tomu pozornost. Zřejmě je to důležité, když už si dal tu práci a vyslovil to. Proto si podobná sdělení zapamatujeme a přemýšlíme o nich mnohem víc. Upovídaní lidé vám sice řeknou spoustu věcí, ale hodně z toho ani nepotřebujete slyšet. Pak si zvyknete své výřečné známé tak moc neposlouchat a důležité věci, které vám chtěli prozradit, snadno přeslechnete.

Tichým lidem se tak často nestává, že něco slíbí a pak najednou zjistí, že se jim to vůbec nechce plnit. Určitě občas litujete, jak jste prohlásili, že s druhými rádi vyrazíte na výlet či jim pomůžete - teď se vám do toho vůbec nechce. Kdybyste byli tehdy mlčeli, měli byste život mnohem jednodušší. Jenomže v tu chvíli jste si to nepromysleli a teď už těžko vyslovené vezmete zpátky.

Mluvení znamená značný výdaj energie. Někteří lidé říkají, že si odpočinou, když hovoří. Pro mnohé z nás může být povídání příjemnou zábavou a potěšením, ale pokud potřebujete skutečně odpočinek, nejspíš si půjdete lehnout či se budete chvíli věnovat něčemu, co od vás nevyžaduje žádnou námahu.

Mlčenliví lidé mohou takto ušetřenou energii využít. Třeba k tomu, že se pustí do nějaké práce, na kterou těm povídavějším už nezbývá čas. A pak se okolí diví, co všechno dokázali. Jak to udělali? A kdy vlastně?

Naše doba přeje výřečným. Už malé děti se učí hovořit a domlouvat se s ostatními. V pozdějším věku od vás očekávají, že budete schopni přednášet před velkou skupinou, komunikativnost vyžaduje i váš zaměstnavatel. Jen jaksi zapomínáme brát ohled na to, že občas je důležitější vykonat nějakou práci. Když o ní budete jen hovořit, nestačí to. Pokud tedy věnujete svůj čas a úsilí rozhovorům s ostatními, zbude vám ho méně na to, co jste chtěli udělat.

Mlčení je pro některé lidi velmi snadné. Jako by se narodili se schopností tiše dělat to, co potřebují. Pro většinu z nás bude mnohem obtížnější. Odmala jsme zvyklí trávit hodně času mluvením. Vlastně jsme neměli čas zamyslet se nad tím, jestli by občas nebylo lepší být chvíli potichu. Ovšem občas vyzkoušet mlčení určitě stojí za to.

Když se vám příště stane, že budete potřebovat něco udělat či napravit, zkuste to. Místo rozhovoru o tom, co byste rádi dělali, se ihned pusťte do práce. Zpočátku budete mít pocit, že děláte chybu. Chtěli jste přece těm druhým vysvětlit tolik věcí. Ovšem najednou uvidíte, že jste zvládli úkol, který jste měli před sebou. A zabralo vám to mnohem méně času než obvykle.

Pak budete mít zase čas hovořit. Ale už ne o potížích, které očekáváte od své práce. Můžete klidně vyprávět o tom, jak jste ji úspěšně zvládli. A příště to vyzkoušíte znovu. Bude to pro vás snazší, když uvidíte, že mlčení vám dává prostor dokázat mnohem víc.

Ponechte si čas na mluvení, ale také prostor pro ticho. V mlčení se může skrývat velká síla, pokud ji dokážete využít. 

Autor: Lenka Šnajdrová | sobota 11.11.2017 15:51 | karma článku: 16,10 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Lenka Šnajdrová

Chcete splnit všechna přání?

Kdybych měla kouzelnou hůlku... Zbytek si doplňte sami. Jako dítě jsem si přála kouzelný prsten. Dnes už ne. A jak jste na tom vy?

16.1.2019 v 13:11 | Karma: 8,23 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Jak přicházejí děti na svět

Dnes si rodiče i učitelé lámou hlavu nad tím, jak vyučovat takzvanou sexuální výchovu. Nakolik dát nahlédnout do tohohle tajemství dospělých dětem? A jak to udělat?

18.12.2018 v 7:03 | Karma: 17,65 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Budeme se spolu bát

Proč tolik lidí tráví čas počítačovými hrami, kde bojují s nejrůznějším nebezpečím? A jak to, že jsme ochotni zaplatit dost peněz třeba i za projížďku na pouťových atrakcích? Možná za to může jedna důležitá lidská potřeba...

3.10.2018 v 14:27 | Karma: 8,47 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Život je jízda na horské dráze

Jsou chvíle, kdy se vám daří, na co sáhnete. A někdy je to právě naopak. Můžeme nějak dosáhnout toho, aby nás prohry bolely méně? Překvapivě pomáhá i něco, co dokáže každý z nás. Zestárnout.

18.9.2018 v 10:38 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Asi si nechám narůst křídla

Rodičovská dovolená? Dny a noci vyplněné prací. Snad nikdy jí nebylo víc. Ale i s tím se dá něco udělat. Tedy pokud si nechcete nechat narůst křídla...

7.9.2018 v 6:50 | Karma: 11,12 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik