Čekání

14. 12. 2017 10:00:33
Také jste zaváhali nad reklamou, která vám radila nečekat? Skutečně je lepší splnit si své přání hned? Nejspíš se tím připravíte nejen o trochu peněz, ale především o hodně radosti.

Mám ráda zralé třešně. Jsou stejně sladké a šťavnaté jako spousta jiného ovoce, ale v jedné důležité věci se liší. Bývají jen jednou do roka. Když skončí jejich doba, musíme na ně zase rok čekat. Dokonce ani v dnešní době se nevyplatí stavět obří skleníky pro třešňové stromy a vozit pak ovoce do obchodů zasněženými silnicemi. Proto jsou tak vzácné.

Když jsem byla malá, musela jsem čekat na mnohem víc věcí. Jahody bývaly jen v létě, banány zase kolem Vánoc. A koupit v obchodě rajčata, papriku či salátovou okurku v zimě? O tom jsem mohla jen snít. Dnes si je mohu dopřát po celý rok. A najednou jako by se staly obyčejnějšími, vytratila se část toho, proč jsem se na ně těšila.

Dnešní doba se nás snaží čekání odnaučit. Když se chvíli díváte na reklamu v televizi, určitě najdete alespoň jednu nabídku výhodné půjčky. I když je otázka, komu přináší ony slibované výhody. Proč se nás snaží přesvědčit, že čekání je škodlivé?

Žijeme v iluzi, že můžeme mít skoro všechno. A samozřejmě hned. Když si před Vánoci půjčíte nějaké peníze, koupíte dárky, po kterých jste zrovna teď zatoužili. Nemusíte dlouhé měsíce či roky přemýšlet, jak na ně ušetřit. Ani o tom, jestli je opravdu chcete, nebo to byl jenom chvilkový impulz. Nepotřebujete se těšit na onen den, kdy si konečně pořídíte něco, co si opravdu hodně přejete.

Obchodníci a bankéři si samozřejmě mnou ruce. Když nebudete moc dlouho přemýšlet, nejspíš toho nakoupíte mnohem víc. A budete také platit za půjčení peněz na takové nákupy. Čím víc lidí se takhle rozhodne, tím spíš se podobně zachovají i ti ostatní. Takže nakonec budou podobně nakládat se svými přáními všichni.

Nejspíš tím přicházíme o spoustu peněz. Nebo - lépe řečeno - přesouváme své peníze na účty těch druhých. Ale to není všechno. Ztrácíme ještě jednu věc, která je penězi k nezaplacení - těšení.

Pro hodně z nás je to důležitá věc. Pokud máte trochu fantazie, můžete zažít spoustu radosti z očekávaného splnění přání dlouho před tím, než si skutečně dopřejete jeho realizaci. Máte příležitost usilovat o dosažení něčeho. A jste si jistí, že na konci vaší práce vás očekává právě to, co chcete získat. Ať už se jedná o třešně, o nějaký šperk či třeba o nové auto.

Navíc se díky dlouhému čekání a usilování takový předmět stává pro vás mnohem cennějším. Všechna ta doba, kdy jste na něj šetřili, vybírali ten nejvhodnější a těšili se, mu přidala na hodnotě. Když si jej pořídíte okamžitě, je to prostě pouze další rychle splněné přání. A zbude vám jen starost, jak splatit dluh za jeho pořízení.

Přišli jste tak o ono období, kdy jste se těšili a snili. Mohli jste se radovat z toho, jak se blížíte ke svému cíli. A vážit si toho, čeho jste dosáhli. Kdo se rozhodl nečekat, ztratil tuhle radost. Místo toho se trápí se starostí, jak zaplatit za splnění svého přání. A třeba v průběhu splácení dluhu zjistí, že vlastně něco podobného ani nechtěl koupit, že to bylo jen chvilkové přání. O to smutnější pak bude při hledání peněz na zaplacení oné půjčky.

Zkuste si občas na něco počkat. Prostě se těšit a plánovat, pomalu spořit - a nakonec si užít získání toho, co jste si tak dlouhou dobu vybírali. Je to příjemný zážitek. A navíc ušetříte spoustu peněz...

Autor: Lenka Šnajdrová | čtvrtek 14.12.2017 10:00 | karma článku: 13.27 | přečteno: 291x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 206 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 393 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 541 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 191 |
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 437

Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...