Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od zítřka začnu

Také se občas rozhodnete něco ve svém životě změnit? Někdy se to podaří a jindy ne. Občas ale děláme při plánování změny jednu chybu, která se nám může vymstít. Dá se jí vyhnout? 

Každý den máme pár nápadů, jak bychom mohli vylepšit svůj život. Spousta věcí by se dala dělat jinak, mnoha potížím se dá vyhnout a ještě bychom získali nějaký ten čas na zábavu. Něco nám poradí ti druzí, na další možnosti přijdeme sami. Ale zajímavé je, jak málo z toho skutečně změníme.

Hodně lidí spoléhá na novoroční předsevzetí. Stalo se zvykem nějaké si nachystat. A těšit se, jak v příštím roce budeme úspěšní v jeho naplňování. Tuhle příležitost však máme jen jednou do roka. Proto není divu, že různé změny plánujeme i jindy. Někdo má v úmyslu konečně vstávat o pár minut dřív a v klidu posnídat, jiný člověk chce pro změnu každý týden ušetřit trochu peněz na letní dovolenou. Jsou i závažnější předsevzetí - třeba přestat kouřit či zhubnout.

Překvapivě však spousta z nich nevyjde. Důvodů je celá řada. Jedním z nich bývá třeba nedostatečná vytrvalost či slabá vůle. Může to být ovšem také skutečnost, že vlastně až tak moc po oné změně netoužíme. Náš obvyklý životní styl může být v něčem škodlivý, ale jsme s ním vlastně spokojeni. Nebo prostě jen za pár dní zjistíme, že nás ona změna stojí tolik energie, kolik do ní nechceme vkládat.

No dobře. Zkusili jsme to, vlastně nic se nestalo. Budeme pokračovat tak, jak jsme byli zvyklí žít před oním pokusem.

Existuje ovšem jedna věc, která z podobných plánů a předsevzetí může udělat škodlivou a problematickou záležitost. A přitom vypadá zdánlivě nevinně. Když se rozhodnete pro nějakou změnu, často ji naplánujete až od nějakého dne. Ať už chcete začít od prvního ledna, nebo třeba od příštího týdne. V obou případech to znamená potíž.

Do té doby vám totiž pokaždé zbývá nějaký čas. A když už jste své špatné svědomí uklidnili takovým skvělým předsevzetím, můžete si pak dopřávat onen zlozvyk ve zvýšené míře. Obyčejně máme tendenci trochu brzdit své špatné návyky, aby nám nezpůsobily přílišné potíže. Ale pokud už s nimi stejně za pár dní skončíte, můžete si přece užít o něco víc než obvykle...

Místo jednoho zákusku si dáte hned dva, příští týden už nebudete mít přece žádný. Cigaret můžete vykouřit mnohem víc - co byste ostatně dělali s jejich zásobou, když už za pár dní budete nekuřák? A pokud začnete v pondělí chodit běhat, proč byste měli dnes vůbec vstávat od televize?

Jenomže pak přijde chvíle, kdy jste podle vašeho plánu měli svůj návyk změnit. Možná se vám to i na chvíli povede, ale třeba také ne. Pokud už máte z minula spoustu zkušeností s podobnými neúspěchy, je to velmi pravděpodobné. Buď svůj úmysl odsunete na jiné datum, nebo nějaký čas vydržíte, než se opět vrátíte ke svým starým zvyklostem.

Je ovšem možné, že kvůli období "příprav" na změnu nakonec svému zdraví ublížíte víc, než jste mu pomohli. Ne nadarmo je jedním z nejznámějších přísloví tohle: Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek.

Pokud opravdu chcete něco ve svém životě vylepšit, můžete se do toho pustit hned. Bude to o snadnější, protože využijete nadšení a energii, kterou získáte při svém rozhodování. Ta by za pár dní pomalu vyprchala. Prostě to zkuste dnes, zítra, další den... Možná to vyjde.

Druhá výhoda je, že pokud se vám do změny opravdu nechce, zjistíte to okamžitě. Nebudete se několik dní pyšnit, že jste se pro ni rozhodli. Neztrapníte se před svými známými, kterým teď vylíčíte svou odhodlanost změnit se, aby vás za pár týdnů viděli stále stejné.

A třetí zisk bude právě to, že nestrávíte několik dní užíváním si svého zlozvyku naplno v blahé naději, že teď už je to naposledy. I když vám pak změna nevyjde, nemusíte bojovat s následky toho, že jste ve dnech před jejím naplánovaným začátkem bezstarostně poškozovali své zdraví víc než obvykle. 

Autor: Lenka Šnajdrová | neděle 14.1.2018 15:31 | karma článku: 11,05 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Lenka Šnajdrová

Chcete splnit všechna přání?

Kdybych měla kouzelnou hůlku... Zbytek si doplňte sami. Jako dítě jsem si přála kouzelný prsten. Dnes už ne. A jak jste na tom vy?

16.1.2019 v 13:11 | Karma: 8,23 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Jak přicházejí děti na svět

Dnes si rodiče i učitelé lámou hlavu nad tím, jak vyučovat takzvanou sexuální výchovu. Nakolik dát nahlédnout do tohohle tajemství dospělých dětem? A jak to udělat?

18.12.2018 v 7:03 | Karma: 17,65 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Budeme se spolu bát

Proč tolik lidí tráví čas počítačovými hrami, kde bojují s nejrůznějším nebezpečím? A jak to, že jsme ochotni zaplatit dost peněz třeba i za projížďku na pouťových atrakcích? Možná za to může jedna důležitá lidská potřeba...

3.10.2018 v 14:27 | Karma: 8,47 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Život je jízda na horské dráze

Jsou chvíle, kdy se vám daří, na co sáhnete. A někdy je to právě naopak. Můžeme nějak dosáhnout toho, aby nás prohry bolely méně? Překvapivě pomáhá i něco, co dokáže každý z nás. Zestárnout.

18.9.2018 v 10:38 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Asi si nechám narůst křídla

Rodičovská dovolená? Dny a noci vyplněné prací. Snad nikdy jí nebylo víc. Ale i s tím se dá něco udělat. Tedy pokud si nechcete nechat narůst křídla...

7.9.2018 v 6:50 | Karma: 11,12 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik