Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zuřím, zuříš, zuříme

Stává se vám čas od času, že vás někdo či něco opravdu vytočí? Většinou si později říkáme, že jsme udělali chybu. Takhle vyletět vzteky? Ve skutečnosti nám ovšem vztek na správném místě může prospět.

Zlost, vztek či zuřivost. Slova, která málokoho ponechají v klidu. Snad každý z nás se někdy setkal s tím, co popisují. Pro někoho jsou dokonce každodenními společníky, i když většinu běžných lidí navštěvují jen občas, výjimečně. Prý existují i lidé, kteří je nepotkali spoustu let.

Těžko se dá s jistotou říci, jestli škodí, nebo prospívají. Od dětství nás učili, že zuřit je špatné. Těžko by vás rodiče či učitelé podporovali v tom, abyste jim předváděli jeden záchvat vzteku za druhým. Pro všechny je mnohem jednodušší, když se naučíte svůj hněv ovládat co nejdřív.

Jenomže z toho pomalu vzniklo doporučení, abyste se pokusili žít bez projevování hněvu stále. I dnes se dozvíte, že lidé si váží těch, kdo se dovedou vždy perfektně ovládat. Lidi vyrovnané, spokojené a ty, kdo žijí dobrým životem, poznáte spolehlivě podle toho, že neprojevují navenek vztek. Opravdu?

Hněv může být velmi silná emoce. Jsou chvíle, kdy jste jen tak lehce rozzlobení, ale také okamžiky, kdy opravdu běsníte. Rozhodně se nedá přehlédnout. Jak je možné, že provází lidstvo od jeho počátku až do dnešních dnů, když ho hodně z nás považuje za obtížnou a ohrožující záležitost?

Nejspíš bude k něčemu užitečný. A to tak, že vzdát se ho se nemusí vyplácet. Proto si občas – navzdory nesouhlasu ostatních – trochu hněvu dopřáváme. Jsou totiž chvíle, kdy zkrátka potřebujeme spoustu energie, abychom překonali nějakou obtížnou překážku. Občas se rozhodneme, že něco potřebuje změnit – jenomže jak to udělat, když ostatním daná situace vyhovuje?

V tu chvíli nás může zachránit právě to, jak použijeme svůj vztek. Pokud budeme mírní a usměvaví, ti druzí nás spokojeně natlačí do situací, které jsou výhodné jen pro ně. Přátelsky pokývnete, když máte opět pracovat pár hodin navíc, protože ostatní „už nemají čas“? Uvolněně se usmějete, pokud vám sdělí, že na víkend přijede několik známých a vy budete jejich hostitelem? Jestli v tom budete pokračovat, za nějakou dobu zjistíte, že už nemůžete dál.

Přichází čas změn. Někdo z nás má v sobě zakořeněnou obavu ze vzteku tak hluboko, že raději upadne do deprese, onemocní či se zhroutí. Naštěstí většina lidí včas zatáhne za záchrannou brzdu a začne projevovat svůj hněv. Nemusí to být divadelní vystoupení s křikem a rozbíjením předmětů. Stejně dobře zafunguje i obyčejný zvýšený hlas a rozzlobená tvář. Ta nespokojenost, kterou jste dlouho ukrývali ve svém nitru, může konečně vystoupit na povrch. A dát vám sílu, kterou potřebujete, abyste se ochránili.

Ostatním se to nebude líbit. Takhle nad sebou ztratit kontrolu, to je ostudné! Zvlášť proto, že najednou už nemají odvahu vyzkoušet, nakolik mohou využít vaši obětavost. Překvapeně zjišťují, že i ta má nějaké hranice. Nejspíš budou muset dělat věci, o které chtěli požádat vás…

Zlost tady není od toho, abyste od sebe odháněli lidi, ztrapňovali se a zbytečně plýtvali silou. V tom měli vaši rodiče určitě pravdu. Někdy však zapomenou říct, že vztek je v některých případech prostě potřeba. Dodá vám sílu změnit věci, které byste jinak jen snášeli a snažili se přetrpět. Umožní vám říci: „Dost!“ ve chvíli, kdy už opravdu nechcete pokračovat.

Až se příště ocitnete v situaci, kdy nebudete vědět, jak dál, možná se rozzuříte. Zkuste svůj vztek použít jako nástroj, který vám může pomoci. Pokud to uděláte včas, budete potřebovat mnohem méně hněvu a síly. A pak můžete být dlouho onen klidný vyrovnaný člověk, který se spokojeně usmívá. Protože si dokážete ubránit to, na čem vám skutečně záleží.

Autor: Lenka Šnajdrová | úterý 17.4.2018 18:12 | karma článku: 10,97 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Lenka Šnajdrová

Chcete splnit všechna přání?

Kdybych měla kouzelnou hůlku... Zbytek si doplňte sami. Jako dítě jsem si přála kouzelný prsten. Dnes už ne. A jak jste na tom vy?

16.1.2019 v 13:11 | Karma: 8,23 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Jak přicházejí děti na svět

Dnes si rodiče i učitelé lámou hlavu nad tím, jak vyučovat takzvanou sexuální výchovu. Nakolik dát nahlédnout do tohohle tajemství dospělých dětem? A jak to udělat?

18.12.2018 v 7:03 | Karma: 17,65 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Budeme se spolu bát

Proč tolik lidí tráví čas počítačovými hrami, kde bojují s nejrůznějším nebezpečím? A jak to, že jsme ochotni zaplatit dost peněz třeba i za projížďku na pouťových atrakcích? Možná za to může jedna důležitá lidská potřeba...

3.10.2018 v 14:27 | Karma: 8,47 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Život je jízda na horské dráze

Jsou chvíle, kdy se vám daří, na co sáhnete. A někdy je to právě naopak. Můžeme nějak dosáhnout toho, aby nás prohry bolely méně? Překvapivě pomáhá i něco, co dokáže každý z nás. Zestárnout.

18.9.2018 v 10:38 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Asi si nechám narůst křídla

Rodičovská dovolená? Dny a noci vyplněné prací. Snad nikdy jí nebylo víc. Ale i s tím se dá něco udělat. Tedy pokud si nechcete nechat narůst křídla...

7.9.2018 v 6:50 | Karma: 11,12 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik