Nahoru a dolů

4. 06. 2018 13:20:33
Také máte dny, kdy se vám smůla lepí na paty? Za chvíli už jste tak nevrlí, že začnete dělat spoustu chyb a cítíte se ještě hůř. Stop! Zkuste se na chvíli zastavit a zamyslet. Nad čím?

Jsou dny, kdy se všechno daří. Už když ráno vstanete, tak se radujete. Slunce krásně svítí, máte naplánovanou spoustu zajímavých věcí a vypadá to, že všechno půjde hladce. Pak vás ještě čeká příjemné překvapení, protože ostatní kolem vás jsou také v dobré náladě a na co sáhnete, to se povede.

Naneštěstí takových dnů není až tak moc. Většinou vám tuhle něco nevyjde, tamhle cosi nedotáhnete do konce a pak ještě tady - také to nebude až tak dokonalé, jak jste si původně mysleli. A pak se zase něco vydaří. Prostě úplně normální den, jakých je v každém roce drtivá většina.

Do třetice jsou tu ovšem také období doslova a do písmene mizerná. Snad ani slunce nedokáže svítit tak, aby vás neobtěžovalo. Všechno vám od rána padá z ruky, do čeho se pustíte, to se pokazí. Mezitím vám přijde několik mailů a smsek, které ruší naplánované schůzky či výlety. Po pár hodinách takového dne už se cítíte příšerně. Jako by nestačilo, že se na vás problémy hrnou ze všech stran, najednou zjistíte, že jste unavení. Ta tam je všechna radost a energie, se kterou jste ještě včera zvládali spoustu věcí.

Zkuste si chvíli sednout. Můžete si k tomu třeba uvařit kávu, pokud vám varná konvice zrovna nevyhodila pojistky. A pak se zkuste trochu zamyslet. Nebojte, ty další potíže na vás určitě počkají, tak si dopřejte chvilku času bez nich. V tuhle chvíli jste bez energie, nevrlí a podráždění. Dokonce dokážete i říci proč. Když se pořád nic nedaří, je to pochopitelné.

Vaše tělo a mysl udělaly jednu vcelku moudrou věc. Zabrzdily vaše aktivity, abyste nestihli udělat tolik chyb naráz. Když vás problémy stíhají jeden za druhým, za chvíli začnete být méně soustředění a nezaměřujete se tolik na to, jak věci udělat správně. Takže je docela užitečné se na chvíli zastavit a trochu se uklidnit.

Díky tomu získáte příležitost poupravit své myšlenky, aby vám pomohly z téhle šlamastyky ven. V tuto chvíli jste totiž už dost nevrlí a roztržití, takže máte velkou šanci, že budete vrstvit chybu za chybou. Kromě toho, že máte dneska smůlu, si tak navíc ještě sami vyrobíte dost potíží, jimž jste se mohli vyhnout.

Jednou z věcí, které můžete udělat, je vzpomenout si na podobně nepříjemné dny v minulosti. Prakticky každý někdy zažil nějaký ten den či dokonce týden, kdy se na něj lepila smůla. Takže se vám skoro určitě nějaký připomene. Nejspíš je budete vyvolávat z paměti velmi snadno, protože jste zrovna naladění právě na to, že co se může pokazit, to se pokazí.

Ale pak si připomeňte ještě jednu velmi důležitou věc. Že tyhle nepříjemné chvíle pak najednou skončily. Zase se vám začalo dařit, cítili jste se lépe a štěstí si vás opět našlo. Prostě tyhle dny odešly a udělaly místo období, které bylo mnohem lepší.

Někdo z nás si navíc dokáže uvědomit, čemu ho ono nepříjemné období naučilo. Je možné, že díky němu byl pak o něco zralejší, dokázal zvládat řadu věcí snáz či se nějak změnil. Tohle by vám pomohlo ještě víc, ale není to zdaleka tak snadné a ani nutné.

Důležité je si připomenout, že pokud momentálně směřujeme dolů, za nějakou dobu se zase vydáme nahoru. I když si to v tuto chvíli dokážeme jen s obtížemi připustit. Pokud zatneme zuby a ještě chvíli budeme bojovat se smůlou, která se nám lepí na paty, za nějakou dobu se to obrátí. Pak zase budeme mít spoustu energie, radosti a věci půjdou dobře.

Teď už můžete vstát a pustit se zase do toho, co děláte. Jen si zkuste občas vzpomenout, že podobně mizerné chvíle už jste kdysi přestáli a po nějaké době zase přišlo příjemnější období. Nemusíte se nyní trápit nekončící smůlou, protože máte jistotu, že nic netrvá věčně. Zítra či nejpozději za pár týdnů bude zase všechno jinak.

Autor: Lenka Šnajdrová | pondělí 4.6.2018 13:20 | karma článku: 7.85 | přečteno: 309x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 206 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 393 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 541 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 191 |
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 437

Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...