Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já! Já. Já?

Máte děti? Péče o ně je prý v dnešní době stále snazší. Čím to je, že spousta lidí se rozhodla mít jen jedno či třeba žádné? Na to existuje spousta odpovědí. Jednou z nich je právě tahle... 

Před několika lety jsem zažila velmi zajímavý rozhovor. Jedna o dost starší paní mi vyprávěla, že ony měly rodičovství mnohem obtížnější, než ho mají ženy dnes. Hovořila o tom, jak nebyly žádné jednorázové pleny, o možnosti koupit si připravené jídlo pro malé děti či pořídit jim potřebné oblečení prakticky kdykoliv ani nemluvě. Dnešní maminky mají doma myčku, sušičku a spoustu dalších strojů, které dělají práci za ně...

Při jejím vyprávění se mi v mysli formulovala otázka - jak je možné, že dříve byla porodnost o dost vyšší než dnes, když péče o děti je dneska v mnoha ohledech snazší? Člověk by logicky očekával, že se bude rodit mnohem víc miminek než dříve, pokud je s nimi o tolik méně práce. Co důležitého jsme přehlédly?

Když jsem se později podívala na statistiky, zjistila jsem, že u nás připadá na jednu ženu jen o trochu víc než jedno a půl dítěte. Přitom před pár desetiletími se čísla pohybovala o dost výš. Co se změnilo tak moc, že najednou nemáme na děti prostor?

Postupně mě napadala spousta důvodů. Když jsem jednoduše srovnala roky bez dětí a s nimi, uvědomila jsem si spoustu rozdílů. Člověk, který se intenzivně se věnuje své profesi, je za to pochopitelně respektován. Zvyšuje si kvalifikaci, vydělává peníze na živobytí, něco spoří na budoucnost, z povinně odevzdávané části jeho peněz může stát budovat, co je potřeba... A všichni si ho za to váží.

Jakmile se objeví děti, situace bývá odlišná. Většinou to bude matka, kdo se najednou stane "rodičem na dovolené". Už ten výraz znamená, že vlastně lenoší. Zajímavé na tom ovšem je, že najednou má mnohem méně času pro sebe. Neexistuje žádná pracovní doba, která by snad někdy mohla skončit. Vlastní potřeby a přání ustupují do pozadí, protože děti zkrátka vidí jen ty svoje - přinejmenším zpočátku.

Zajímavé je, že i dnešní společnost se staví k rodičům pečujícím o děti odmítavě. Snaží se, aby se opět rychle zapojili do pracovního procesu. Jejich "dovolená" je časem, kdy vlastně nedělají nic. V péči o děti je mohou snadno nahradit placené učitelky. Nebo si to mají "nějak zařídit", aby mohli rychle zase pracovat v řádném zaměstnání. Při péči o dítě přece nic moc nedělají, určitě se nudí...

Mnoha ženám (protože většinou zůstane větší podíl v péči o dítě na ženě) tohle připadá poněkud zvláštní. Mít děti znamenalo vzdát se na několik let spousty věcí - platu, volného času, postupu v kariéře, večerů v divadle či v restauraci... A navíc, pokud chtějí udržet domácnost s několika malými dětmi v pořádku, tak se opravdu zapotí. Neexistuje možnost stěžovat si na nějaké přesčasy, chybějící dovolenou a nemocenskou...

V dnešní době jsme zvyklí být v mnoha ohledech "sami za sebe". Zodpovídáme za své činy, utrácíme své peníze, kupujeme si, co potřebujeme. Můžeme si to ostatně dovolit, protože se o nás v mnohém postará stát. Z peněz, které nám ubírá z platu, financuje spoustu věcí. Stará se o naše zdraví, vzdělání, podpoří v nezaměstnanosti a dokonce i ve stáří. Tak proč si neužívat toho, co nám poskytuje život moderního člověka?

Jenomže jsme jenom lidé a tenhle život nenaplní všechny naše potřeby. Ano, pokud zůstaneme sami za sebe, budeme mít hodně zábavy, zážitků, pohodlí a dokážeme ledacos. Ovšem lidskou přirozeností není zůstávat sám, i když k tomu dnešní životní styl svádí.

Najednou začínáme zjišťovat, že onen anonymní stát nám dává málo. Péči o zdraví vlastně můžeme mít i lepší, jsou školy, které nám umožní dosáhnout toho víc... Dokonce i onen důchod se nejspíš v budoucnosti stane jen jakousi almužnou, která nám umožní přežívat, ne žít. A lidé začínají opět přemýšlet o tom, jestli nakonec opora, kterou poskytovala tradiční rodina, neměla cosi do sebe.

Žít v rodině znamenalo jednu důležitou věc. Vzdát se části svých práv a nahradit je povinnostmi a úkoly. A těch je spousta. Obvykle to bylo náročnější právě pro ženy, proto je pochopitelné, že jim dnešní úcta k právům jednotlivce přinesla do života hodně.

Náhle slyšíme kouzelná slova jako je emancipace, rovnost příležitostí, stejné mzdy. Ženy mají spoustu prostoru pro realizaci svých přání a uplatnění schopností v zaměstnáních, kde za to dostanou zaplaceno. Společnost je ctí, když dokážou dostatečně hlasitě prohlásit: "Já. Já jsem. Já dokážu. Já chci." Ovšem právě tohle se s péčí o rodinu příliš neslučuje.

Děti toho do života hodně přinášejí. Najednou pozorujeme, jak část z nás pokračuje dál a vydává se na cestu životem. Díky nim nejsme už nikdy opravdu sami, i když se třeba odstěhují na jiný kontinent. Zažijeme spoustu lásky a trápení, které nám umožní stát se jinými lidmi. Pokud se dokážete včas proměnit, čekají vás díky nim úžasné věci.

Je to však změna, na kterou nás dnešní společnost příliš nepřipravuje. Vážíme si profesně úspěšných žen. Ceníme si těch, které dokázaly vést firmu či se uplatnit v náročném zaměstnání. Tak trochu zapomínáme na to, že i za nimi stála matka (většinou), která se kvůli nim vzdala kousku svých práv.

Možná právě proto se spousta žen v průběhu života ocitá na rozcestí. Pokud se rozhodnou zůstat samy sebou, zažijí hodně příjemných věcí. Naše doba jich nabízí opravdu spoustu. A snad ani nebudou vědět, čeho se vzdaly. A ta druhá možnost? Přinejmenším na několik let dobrovolně přijmout omezení toho všeho. Zapomenout na spoustu svých nároků. A pak se stát úplně jiným člověkem. Matkou.

Autor: Lenka Šnajdrová | neděle 24.6.2018 18:08 | karma článku: 23,64 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Lenka Šnajdrová

Chcete splnit všechna přání?

Kdybych měla kouzelnou hůlku... Zbytek si doplňte sami. Jako dítě jsem si přála kouzelný prsten. Dnes už ne. A jak jste na tom vy?

16.1.2019 v 13:11 | Karma: 8,23 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Jak přicházejí děti na svět

Dnes si rodiče i učitelé lámou hlavu nad tím, jak vyučovat takzvanou sexuální výchovu. Nakolik dát nahlédnout do tohohle tajemství dospělých dětem? A jak to udělat?

18.12.2018 v 7:03 | Karma: 17,65 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Budeme se spolu bát

Proč tolik lidí tráví čas počítačovými hrami, kde bojují s nejrůznějším nebezpečím? A jak to, že jsme ochotni zaplatit dost peněz třeba i za projížďku na pouťových atrakcích? Možná za to může jedna důležitá lidská potřeba...

3.10.2018 v 14:27 | Karma: 8,47 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Život je jízda na horské dráze

Jsou chvíle, kdy se vám daří, na co sáhnete. A někdy je to právě naopak. Můžeme nějak dosáhnout toho, aby nás prohry bolely méně? Překvapivě pomáhá i něco, co dokáže každý z nás. Zestárnout.

18.9.2018 v 10:38 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Asi si nechám narůst křídla

Rodičovská dovolená? Dny a noci vyplněné prací. Snad nikdy jí nebylo víc. Ale i s tím se dá něco udělat. Tedy pokud si nechcete nechat narůst křídla...

7.9.2018 v 6:50 | Karma: 11,12 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik