Každému stejně

12. 07. 2018 7:07:00
Už jste slyšeli o experimentu nazývaném „nepodmíněný příjem“? Někoho nadchla myšlenka na svobodu, kterou slibuje. A další lidé se obávají, že povede ke zchudnutí všech. Co si o něm myslíte vy?

Snili jste někdy o ráji? O místě, kde byste nemuseli vůbec nic dělat, a bylo by o vás postaráno? Prostě by stačilo ulehnout do měkké vyhřáté trávy, ke svačině utrhnout něco ze stromů kolem a dělat jen to, do čeho budete mít chuť? Zřejmě je to občas přání společné všem lidem. Napadne vás třeba ve chvíli, kdy se vám nechce vstávat do zaměstnání. Nebo když máte za úkol něco nudného či naopak příliš náročného. Jak krásné by bylo pracovat jen tehdy, když se vám bude chtít. A zabývat se tím, co člověka opravdu těší...

Když se mi poprvé doneslo, že někde experimentují s jakýmsi příjmem pro každého občana bez ohledu na to, co dělá či nedělá, zaujalo mě to. Koho ostatně ne. Většina z nás si alespoň občas pomyslela, jak krásný by byl takový život. Nemuseli bychom pracovat kvůli penězům. Svoboda, kterou tak získáme, je až nepředstavitelná. Je jen na nás, jestli budeme studovat, povalovat se či rozjíždět nový úspěšný projekt.

Jenomže hned vzápětí jsem si uvědomila to nejdůležitější: Kdo to bude platit? Jistě, ekonomové nás upozorní na velké zvýšení daní pro ty, kdo se rozhodnou vydělávat peníze svou prací. A hovoří i o tom, že něco takového může mít vliv na jejich rozhodnutí pokračovat v ní.

Myslím, že potíží, kterými za podobný zdánlivý ráj zaplatíme, je mnohem víc. Peníze jsou totiž kouzlem, které v dnešní době navzdory různým problémům funguje. Představuje způsob, jak – přinejmenším v Evropě – poskytnout lidem za jejich dřinu přiměřenou protihodnotu. Pokud něco potřebuji, musím také něco poskytnout. Není možné stále jen natahovat ruku a přijímat.

V současné době se tento vztah mezi penězi a prací trochu proměňuje. Někdy dochází k tomu, že jsou i lidé, kteří je získávají bez úsilí. To se nelíbí ostatním. Každá společnost dokáže přijmout péči o několik podobných členů. Pokud však jejich počet vzroste, najednou se cosi změní.

Proč by někdo měl zrána vstávat do práce, když má prostředky na živobytí zajištěné a může se seberealizovat něčím, co ho opravdu baví a zajímá? Pak najednou zjistíme, že soused, který býval zručným instalatérem, se konečně začal zabývat chovem papoušků. A další známá místo práce v hypermarketu maluje vcelku ucházející obrázky.

To vše je obdivuhodné. Přinejmenším do chvíle, než zjistíte, že si za své peníze těžko koupíte rohlíky. Jedna z pekařek vyrazila na cestu kolem světa a druhá studuje. A v hypermarketu dochází zboží. Nejsou řidiči, kteří by je dovezli. Od bývalé prodavačky se dozvíte, že ji to nezajímá, protože se konečně může pustit do pěstování okrasných květin.

Když zkusíte všem lidem nabídnout život v ráji, zjistíte, že na něj tak nějak nejsme stavění. Nejspíš nutně potřebujeme trochu starostí a vědomí, že se o své přežití musíme zasloužit. Pokud dostaneme všechno, co potřebujeme, bez jakéhokoliv úsilí, něco je špatně. Najednou nevíme, jak se získanou svobodou správně naložit. A díky tomu brzy nemáme ani onen ráj.

Proto jsem vděčná za to, že většina příjmů je u nás podmíněných. Díky nim každé ráno vstává spousta lidí, aby se postarala o věci, které považujeme za skutečně důležité. A hodně z nich zůstává vzhůru do noci, protože to jejich zaměstnání vyžaduje. Jejich práce možná není úplně taková, jakou by si vybrali. Ale my všichni tak máme možnost nakupovat v pekařství rohlíky, jezdit autobusem či si nechat opravit pračku.

Autor: Lenka Šnajdrová | čtvrtek 12.7.2018 7:07 | karma článku: 19.38 | přečteno: 512x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 18.03 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 27.58 | Přečteno: 409 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 8.74 | Přečteno: 182 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.21 | Přečteno: 9233 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 437

Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...