Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlý člověk

Stalo se vám poslední dobou, že vám někdo ublížil? A trápí vás to ještě dnes? Jak to vlastně je se zlými lidmi?

Potkali jste už někdy někoho, kdo vám znepříjemnil život? Odpověď „Ano.“ je prakticky jistá. Snad nikomu se nestalo, že by mu v životě lidé nezpůsobili trápení. Někdy v sobě vzpomínku na ně nosíme právě proto, že nám kdysi provedli něco nepříjemného. Často už z našich životů zmizeli, ale pořád tam zůstala bolest, kterou svým jednáním způsobili.

Nabízí se otázka, proč to udělali. Někdy nám dokonce připadá, že právě odpověď na ni by pomohla porozumět jejich činu a přestat se jím trápit. Jenomže často ji hledáme marně. Spokojíme se s tím, že si řekneme: „Je to zlý člověk.“

Potkala jsem v životě spoustu různých lidí. Někteří z nich mi pomohli a ani o tom nevěděli. Jiní mi naopak ublížili – či mi to tak v danou chvíli připadalo. A další se mnou hovořili o svých starostech a o tom, jak zápasí s různými potížemi ve svých životech. Zvykla jsem si hledat příčiny jejich jednání a postupně jsem zjistila jednu zvláštní věc.

Nikdo z nás neubližuje druhým bezdůvodně. Je pravda, že existují lidé, kterým raději všichni půjdou z cesty. Přinášejí ostatním tolik bolesti a zklamání. Ovšem i oni to dělají prostě proto, že touží být šťastní – a marně doufají, že takhle získají trochu spokojenosti do svého života.

Všichni se nějakým způsobem snažíme dosáhnout radosti a pohody, cítit se dobře. Jen k tomu volíme každý trochu jiné prostředky.

Někdo je přesvědčen, že mu šťastný život zaručí, když bude usilovně pomáhat druhým. Bude dobrým člověkem, pokud se postará o lidi kolem sebe. A často si bývá navíc jist tím, co ti ostatní určitě potřebují – ať už je to třeba dovolená u moře (zvlášť jestli dosud spokojeně trávili veškerý volný čas na horách), nebo zdravý životní styl (cigarety a alkohol je třeba zakázat).

Další lidé se pro změnu prospěchem ostatních příliš nezabývají. Život je přece od toho, aby si ho užili naplno. Všechno, čeho mohou dosáhnout, stojí za pozornost. A pokud jim ti druzí nestojí v cestě za dosažením jejich cílů, mohou si dělat, co chtějí. Že potřebují s něčím pomoci? A co za to?

Občas také potkáte někoho, kdo je opravdu nešťastný. Zjistil, že jediný způsob, jak se chvíli cítit o něco lépe, je dosáhnout toho, aby těm okolo bylo hůř. Pokud se lidé v jeho okolí trápí, na chvilku má pocit, že on sám je na tom docela dobře. Místo pokusů žít šťastně si vzal na pomoc závist, intriky a nejrůznější způsoby, jak škodit.

Pokud se zamyslíte nad svým vlastním životem, nejspíš najdete také pár situací, kdy jste ublížili těm druhým. Třeba se vám vybaví chvíle, kdy jste jako dítě školou povinné zranili tetu informací, že podle maminky je škaredá. Nebo když jste se kdysi rázně rozešli s partnerem. Může jít i o méně významné události – třeba jste prostě někoho předběhli ve frontě na kávu, obsadili sedadlo v autobuse dřív, než k němu došla ta starší paní… I chvíle, kdy si chcete odpočinout a řeknete ostatním, ať vám dají pokoj, může být pro ně nepříjemná. A že jste snědli sami všechnu zmrzlinu z mrazáku, když je takové horko? Pokaždé jste jednali tak, abyste se cítili lépe. A ostatním to trochu ztížilo život.

K čemu je dobré, když si něco takového uvědomíme? Pomůže nám to nějak? Překvapivě ano. Dokud věříme, že chyby dělají jen ti druzí, víc se kvůli nim trápíme. Připadají nám neodpustitelné. Je nepochopitelné, že ostatní jsou tak zlí. A místo toho, abychom šli dál svým životem, zůstáváme chvíli stát. Plýtváme svou energií na spravedlivé rozhořčení. A chyba, kterou ten druhý udělal, nás tak stojí mnohem víc.

Třeba si ji ani neuvědomil. Z jeho omezeného pohledu to bylo správné jednání. Nebo mu dojde až časem, že se měl zachovat jinak. A třeba naopak udělal něco, co vám prospěje - i když nyní si myslíte pravý opak.

Možná je vhodná chvíle na to, abyste mu ukázali, že takhle se chovat nemá. A nebo není. Určitě vám však ublíží mnohem víc, pokud kvůli tomu strávíte spoustu času hněvem, sebelitováním či smutkem.

Každý z nás někdy těm druhým způsobil trápení. Prostě jsme si přáli spokojenost, štěstí, pohodu – a hledali jsme způsob, jak jí dosáhnout. Udělali jsme zkrátka chybu. Ostatní to mají stejně. Někdo dělá tak velké chyby, že mu musíme zabránit v jejich pokračování. Jiní lidé dělají chyby malé. A často si myslí, že jednají správně a jsou dobří. Vůbec by je nenapadlo, že jim říkáme „zlí lidé“.

Autor: Lenka Šnajdrová | neděle 22.7.2018 17:27 | karma článku: 14,95 | přečteno: 1124x
  • Další články autora

Lenka Šnajdrová

Chcete splnit všechna přání?

Kdybych měla kouzelnou hůlku... Zbytek si doplňte sami. Jako dítě jsem si přála kouzelný prsten. Dnes už ne. A jak jste na tom vy?

16.1.2019 v 13:11 | Karma: 8,23 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Jak přicházejí děti na svět

Dnes si rodiče i učitelé lámou hlavu nad tím, jak vyučovat takzvanou sexuální výchovu. Nakolik dát nahlédnout do tohohle tajemství dospělých dětem? A jak to udělat?

18.12.2018 v 7:03 | Karma: 17,65 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Budeme se spolu bát

Proč tolik lidí tráví čas počítačovými hrami, kde bojují s nejrůznějším nebezpečím? A jak to, že jsme ochotni zaplatit dost peněz třeba i za projížďku na pouťových atrakcích? Možná za to může jedna důležitá lidská potřeba...

3.10.2018 v 14:27 | Karma: 8,47 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Život je jízda na horské dráze

Jsou chvíle, kdy se vám daří, na co sáhnete. A někdy je to právě naopak. Můžeme nějak dosáhnout toho, aby nás prohry bolely méně? Překvapivě pomáhá i něco, co dokáže každý z nás. Zestárnout.

18.9.2018 v 10:38 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Asi si nechám narůst křídla

Rodičovská dovolená? Dny a noci vyplněné prací. Snad nikdy jí nebylo víc. Ale i s tím se dá něco udělat. Tedy pokud si nechcete nechat narůst křídla...

7.9.2018 v 6:50 | Karma: 11,12 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik