Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přicházejí děti na svět

Dnes si rodiče i učitelé lámou hlavu nad tím, jak vyučovat takzvanou sexuální výchovu. Nakolik dát nahlédnout do tohohle tajemství dospělých dětem? A jak to udělat? 

Určitě už jste narazili na články, které se zaměřují právě na tohle. Kladou si otázky, týkající se rození dětí i všeho, co mu předcházelo. Hovoří o výzkumech i o zkušenostech různých odborníků i „neodborníků“. Nabízejí spoustu zaručených rad a doporučení. 

Zdá se, že tenhle problém leží na srdci spoustě lidí. Trápí se s tím, jestli malým dětem prozradit, že miminka nepřináší čáp. A v jakém věku jim nabídnout myšlenku, že se musí něco stát mezi mužem a ženou, aby se ono děťátko vůbec objevilo. Navíc je potřeba vysvětlit jim, jak je to s láskou a proč zrovna tihle dva lidé spolu žijí…

Je zajímavé, že tolik nejistoty vzbuzuje právě tato záležitost. Vždyť rodiče mají i spoustu jiných tajemství. Vědí děti, jak je to s dárky pod vánočním stromečkem? Nebo kam putuje velká část výplaty, kterou máma s tátou přinášejí každý měsíc domů?

Možná je to proto, že žijeme tak daleko od přírody. Nemyslím teď orchideje v květináči, o které se jistě vzorně staráte. Ani park, kam si občas chodíte zaběhat. Příroda, která mnohým z nás chybí, je cosi mnohem přízemnějšího. Patří k ní rození i umírání, láska i nenávist a spousta toho, čemu se dnes vyhýbáme.

Pokud si v restauraci pochutnáváte na steaku či třeba na stehnu z husy, těžko se vám vybaví zvíře, které kvůli tomuhle jídlu žilo a zemřelo. Když si obujete kvalitní boty, určitě se nezabýváte myšlenkami na vepře či třeba krávu, která onu kůži nosila před vámi. No a nad kuřecími paličkami se přeci nesluší uvažovat o tom, že před pár týdny se z vajíčka vyklubal malý chomáček peří, aby teď skončil u vás na talíři.

Tohle všechno dřív patřilo k běžnému životu. Nikdo se nepohoršoval nad tím, že husa s houserem mají housata a my z nich časem pořídíme chutnou pečínku. Každý to však věděl, dokonce i malé děti. Někteří rodiče se jim to pokoušeli zatajit, aby „dětem nebylo smutno“, ale velmi brzy se taková tajemství provalila. Nejpozději ve chvíli, kdy zvídavá mládež sama viděla přípravu budoucího oběda na dvorku před domem.

A protože děti v určitém věku jsou realisté, kteří prostě přijímají věci tak, jak jsou, zvykly si na to. Nemusely přemýšlet, jestli je to dobře nebo špatně. Prostě to patří k životu.

Rodiče nepotřebovali spousty slov, aby jim mohli něco takového vysvětlit. Aby je to nijak netraumatizovalo. Nevylekalo. Netrápilo. Prostě tohle patří k jejich způsobu života. Samy si obstarávaly informace o tom, proč ten směšný kohout tahá křídlo po zemi kolem slepice a pak jí skočí na záda. A že se kvočně za nějakou dobu z vajíček vylíhnou kuřátka? Když tam bude hodně kohoutků, čeká nás několik skvělých nedělních pečínek…

Možná si děláme hodně starostí s něčím, co se dá vyřešit mnohem snáz, než si myslíme. Děti opravdu nejsou hloupé. Pokud mají přístup k přírodě se vším všudy, zjistí si toho spoustu samy. A v době, kdy na to budou optimálně zralé.

Nepotřebujeme jim vnucovat informace v nějakých složitých přednáškách plných našeho studu či obav, abychom jim to řekli dobře. Nemusíme se trápit tím, kolik z našich tajemství by se měly právě teď dozvědět. Pokud jim nabídneme příležitost, samy si najdou, co budou v daném věku potřebovat. A zeptají se na to, co opravdu chtějí vědět.

Odložte učebnice kamsi do knihovny a místo nich si pořiďte párek zvířat. Nebo se domluvte se sousedy, kteří je chovají. Třeba i ve škole rádi ušetří hodiny výuky tím, že dětem nabídnou mnohem zajímavější formu poznávání. Uvidí na vlastní oči, jak se živé bytosti rodí, vyrůstají, dospívají, umírají… To všechno si zcela jistě zapamatují lépe než jakousi kapitolu z biologie či z občanské nauky.

A pak se můžete v klidu usadit do křesla a odpočinout si. Děti si už potřebné informace obstarají samy, se zájmem a ve správném věku. Nejspíš jim budete muset odpovědět na pár otázek, ale o morčecí rodině se hovoří mnohem snáz než o tom, co děláte večer s maminkou v ložnici…

Autor: Lenka Šnajdrová | úterý 18.12.2018 7:03 | karma článku: 17,65 | přečteno: 655x
  • Další články autora

Lenka Šnajdrová

Chcete splnit všechna přání?

Kdybych měla kouzelnou hůlku... Zbytek si doplňte sami. Jako dítě jsem si přála kouzelný prsten. Dnes už ne. A jak jste na tom vy?

16.1.2019 v 13:11 | Karma: 8,23 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Budeme se spolu bát

Proč tolik lidí tráví čas počítačovými hrami, kde bojují s nejrůznějším nebezpečím? A jak to, že jsme ochotni zaplatit dost peněz třeba i za projížďku na pouťových atrakcích? Možná za to může jedna důležitá lidská potřeba...

3.10.2018 v 14:27 | Karma: 8,47 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Život je jízda na horské dráze

Jsou chvíle, kdy se vám daří, na co sáhnete. A někdy je to právě naopak. Můžeme nějak dosáhnout toho, aby nás prohry bolely méně? Překvapivě pomáhá i něco, co dokáže každý z nás. Zestárnout.

18.9.2018 v 10:38 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Asi si nechám narůst křídla

Rodičovská dovolená? Dny a noci vyplněné prací. Snad nikdy jí nebylo víc. Ale i s tím se dá něco udělat. Tedy pokud si nechcete nechat narůst křídla...

7.9.2018 v 6:50 | Karma: 11,12 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní

Lenka Šnajdrová

Ta pravá chvíle na změnu

Chtělo by to změnu, jenomže... Také se vám občas zdá, že byste rádi něco ve svém životě dělali jinak? A víte, proč to nejde? Možná zkrátka ještě nenadešel ten pravý čas...

28.8.2018 v 14:51 | Karma: 10,67 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik