Diskuse

Milosrdné lži

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsem pro život v pravdě. Člověk je mnohem svobodnější, než když se zaplétá do sítí lží. Pravda, někdy je pravda těžká a pak ji musíme sdělovat šetrně a s láskou a ne ji druhému omlátit o hlavu. Ani dětem nemusíme lhát. Někdy stačí odpovědět otázkou: "Co si o tom myslíš ty?" Nesdělovat všechno hned, ale nechat prostor pro tajemno a vlastní fantasii.

0 0
možnosti

...bez nich se vlastně život neobejde....V!!

0 0
možnosti

Doporučoval bych zkoumat účel, ke kterému lež slouží. Když dítě sedí na židli a představuje si, že jede autem, můžeme přistoupit na tuto hru a říkat mu: V zatáčce zpomal....teď je křižovatka, zastav..." atd. Podobně je tomu s Mikulášem a Ježíškem.

Pokud nemocnému zatajíme informace o jeho zdravotním stavu, děláme to zpravidla proto, že ho chceme chránit před tvrdou realitou. Já bych si to však nepřál. Chtěl bych, aby mi takovéto skutečnosti byly sděleny "natvrdo". Člověk by pak udělal to, co by považoval za důležité: Napsal závěť, poděkoval tomu či onomu za přátelství či dlouhodobou podporu a mnoho dalšího, abych pak měl při umírání pocit, že nenechávám za sebou nevyřízené věci. V USA se prý pacientům říká pravda o jejich zdravotním stavu, ovšem vždy s údajem o pravděpodobnosti lékařské prognózy.

A pokud někdo tvrdí, že to okno nerozbil (když ho rozbil), že to udělal Franta, pak to je jistě špatné obviňovat nevinného. Zkrátka veškeré lži, jejichž cílem je náš prospěch a neprospěch druhého, jsou špatné.

0 0
možnosti
Foto

Milosrdné lži jsou legitimní, jsou-li milosrdné. Být vždy bez okolků rozhodnut říci komukoli jakoukoli pravdu může být způsobeno i tvrdostí srdce. Ale Vy asi tušíte, že recept neexistuje. Je to na každém, jak situaci vyhodnotí nebo jak je schopen ji vyhodnotit.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS