Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že jste ve své argumentaci pominula jednu zásadní věc - nepodmíněný příjem vlastně už existuje. Jenom ho neobdržte automaticky, ale až za určitých okolností. Jmenuje se životní minimum. Za současných okolností je jeho poskytování vázáno na určité okolnosti a spojeno se spoustou administrativních úkonů. Tím se jeho vypládení strašlivě prodražuje. Nemluvě o nepřehledném a neprůhledném (a samosebou drahém) systému všech ostatních dávek, příspěvků a podpor. Možná by opravdu bylo jednodušší a levnější vyplácet všem občanům paušální dávku, možná jen upravenou podle věkových kategorií. Ostatní dávky by se tím pádem mohly zrušit, čímž by se ušetřilo neuvěřitelné množství prostředků (a to i když předpokládám, že ona paušální dávka by byla o něco vyšší, než je současné životní minimum, aby se za ní dalo skutečně, i když velmi skromně, vyžít). Zároveň by se klidně mohla o něco snížit minimální mzda, čímž by se snížila daňová zátěž zaměstnavatelů.

Pak už by bylo na každém, jestli chce živořit, nebo si svoji životní úrověň bude zvyšovat prací. Invalidé nebo lidé dlouhodobě nemocní by samozřejmě dostávali k dávce ještě invalidní důchod.

Jediný problém vidím v zarytém odporu lobby těch, kteří ze současného složitého a nepřehledného systému nejrůznějších dávek, příspěvků a podpor bohytě tyjí (a nejsou to jen jejich příjemci). Už jenom najít uplatnění pro armádu státních úředníků, kteří by tímto způsobem přišli o svá korýtka by byla značná potíž. A těch, kteří nějakým způsobem odklánějí při přerozdělování část peněz ve svůj prospěch, je daleko víc.

1 0
možnosti

Paní Kroupová, už podle pojmů "drahé" "levné" "neuvěřitelné množství" apod. které ve svém příspěvku používáte, si dovoluji odhadnout, že o NP a jeho nákladnosti skoro nic nevíte. Mnohokrát to bylo v článcích i diskusích pod nimi probíráno a největší mýty vyvráceny: vězte, že náklady na současný sociální systém, myslím tím dávky i vedlejší náklady na provoz systému, jsou v řádu procent z částky, která by byla nutná na výplatu NP. Takže opravdu nic neušetříte. Naopak. Dávka NP by přesáhla objem ročního státního rozpočtu.

1 1
možnosti
Foto

Někteří by nám ten komunismus prostě rádi nacpali za každou cenu. Např. právě nepodméněným příjmem.

Je dobré si všímat, kdo ho propaguje.

0 1
možnosti

R^

Milá Lenko!

Otevíráte velmi zajímavý a široký poroblém. Plujete v něm velmi po povrchu, ale pravdivě! Díky!

Člověk je zjevně od přírody lenoch. Aby nemusel nosit na zádech dříví nebo seno, vymyslel trakař. Tu je jeho lenost posunem vpřed. Ale většinou je lenost spojena s chudším životem. Někomu to však nevadí. Jiný jde do politiky, kde je hodně peněz za málo dřiny. Dnes mne děsí, že těch postů, kde prakticky není třeba pracovat, je na můj vkus příliš moc. Zbytek společnosti to neutáhne. A tak náhle nejsou lékaři, nejsou sestry, nejsou řidiči autobusů, nejsou dělníci... A je spousta politických funkcí a úředníků, kteří práci jen předstírají.

Správně popisujete základní problém levicového přístupu k životu. Pokud jeden člověk žije na úkor druhého, těžce pracuje, aby se uživil, a druhý vedle něho žije jen ze sociálních dávek, pak nepřichází v úvahu, že by ten lenoch začal pracovat, ale jedinné logické vyústění je, že ten pracující přestane na toho lenocha pracovat, a oba nemají z čeho žít. V tom leží iluze a podvod levicové politiky! V tom leží i falešné pozlátko komunismu.

Z druhé strany však dochází k robotizaci výroby a člověk ztrácí pracovní možnosti. Idealisté věří tomu, že jednou práci člověka nahradí stroje. A že ten jakýsi "komunismus", jakýsi ráj člověka, přijde pro všechny.

Zatím veškeré pokusy ráje selhaly. Selhaly na nerovnoměrném rozdělování společných statků. A nejspíše selžou i v budoucnosti, takže komunistické ideje jsou čirými falešnými iluzemi pro hlupáky.

Bylo by to krásné, kdyby společnost měla na základní, solidní rentu pro všechny od narození do smrti a kdyby pracoval jen ten, kdo chce. Ale v tom tkví další problém.

Člověka při životě drží sex a práce. Směji se, když říkám, že pro stárnoucí zůstává už jen ta práce. Ale něco na tom je. Vyhledává se umělé zaměstnání člověka v posilovnách. Ale to nestačí a takový člověk i společnost skončí!

1 0
možnosti
Foto

Podobný systém v ČR funguje 28 let u jedné známé práce se štítící skupiny osob podle hesla komunistů "Každému podle jeho práce, každému podle jeho potřeb" - které ovšem bylo tak trochu podstatně poopraveno a zní: "Každému i bez práce podle jeho potřeb";-D

1 0
možnosti

Trošku to pletete. "Každý podle svých schopností, každému podle jeho zásluh" bylo motto socialismu, prvního stupně beztřídní společnosti. V socialismu se ještě muselo pracovat, aby se vybudovaly základy komunismu. "Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb" bylo heslo komunismu, tedy společnosti, ve které přestaly existovat peníze a každý dostal to, co chtěl. V komunismu se pracovat nemuselo, ale všichni tam byli tak uvědomělí, že jim bylo hanba nepracovat. Proto všichni pracovali a všeho byl dostatek. :-)

0 1
možnosti

P69a16v19e63l 15V24é97b68r

12. 7. 2018 8:00

Nepodmíněný příjem už tu byl - hned po VŘSR (Velká Říjnová Socialistická Revoluce). Říkalo se tomu komunismus. Davy ožralých mužiků putovaly od vesnice k vesnici, nepotřebovali dělat, protože všechno dostali - až nebylo co by dostali. Byl to jeden z důvodů tehdejšího hladomoru v Rusku (no, už to asi bylo CCCP). Tady tenhle levičácký experiment nejspíš skončí stejně.

2 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik